MALWARE MAC

Er wordt elk jaar meer OS X-malware voor Mac computers ontwikkeld. Sinds 2012 is de trend in beweging gezet. De bekende FlashBack Trojan en de FlashFake Trojan hebben veel bekendheid gekregen.  De Flashfake heeft volgens Kaspersky minimaal 700.000 Mac OS X systemen besmet gedurende het jaar 2012.
mac malwareEr komen ook steeds meer nieuwe varianten uit van deze trojaanse paarden. Een nieuw versie van de FlashBack Trojan voor Mac OS X, vermomt zich als Apple’s Software Update om OS X te besmetten. De Trojan installeert zichzelf via beveiligingslekken in Java. Een Mac-gebruiker hoeft in dit geval alleen een gehackte website te bezoeken en over een verouderde Java-versie te beschikken.

Het beveiligingsbedrijf Bit9 heeft recentelijk een nieuw rapport uitgebracht over de Apple Malware voor Mac OS X computers. In 2015 zijn er al meer dan 1400 nieuwe – unieke exemplaren gevonden. De meeste van deze nieuwe malware exemplaren vallen onder de categorie adware.

Volgens de onderzoekers is de meeste malware die voor mac is ontwikkeld van slechte kwaliteit. Dit wijst er op dat de meeste mac malware door Windows malware ontwikkelaars wordt gemaakt met een gebrekkige kennis van OS X. Browser hijacking is een van de meest vervelende vormen van mac malware waarbij adware op het systeem wordt gezet die allerlei pop ups en vensters opent met allerlei reclame. Het kan inderdaad het surfen zeer lastig maken. Malafide applicaties zijn ook flink toegenomen. Hier volgt een opsomming van de drie grootste bedreigingen voor Mac:

  • Trojaanse paarden
  • Adware
  • Malafide applicaties

Apple heeft gelukkig met de OS X El Captain belangrijke bebeveiliginswijzigingen doorgevoerd door System Integrity Protection te includeren. Hierdoor kunnen malafide apps niet langer aan de systeembestanden komen en deze wijzigen.

malware macApple was precies op tijd met nieuwe beveiligingsmaatregelen in OS X El Capitan. Door System Integrity Protection kunnen malafide apps niet langer systeem­bestanden wijzigingen. Volgens een rapport over OS X-malware was deze maatregel hard nodig om mac computers veiliger te maken. Het is daarom aanbevolen om El Capitan in gebruik te nemen en te complimenteren met een virusscanner voor Mac. Oplossingen die we aanbevelen zijn o.a. de volgende:

  1. Bitdefender antivirus Mac
  2. Mackeeper met Mac Internet Security 

Voor meer informatie: